BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, January 15, 2010

melawat atukku..

sabtu baru-baru ni ana pergi kl melawat atuk ana yg sakit...tapi alhamdulillah dia semakin sembuh..harap-harap cepatlah dia sembuh amiin...
Semenjak dimasukkan ke wad CCU Hospital Serdang atok emak tidak sedarkan diri dan terpaksa di bantu dengan sistem support seperti pernafasan ventilator (oksigen), makan melalui saloran (tube feeding), kemasukan beberapa jenis ubat seperti antibiotik (menghalang jangkitan pernafasan), lasix (membuang air dalam badan), mofin (tahan sakit), midazolam (penenang/tidor), i.v. drip untuk tenaga, blood transfusion (tambah darah 2 pint) serta buangan najis cecair (urine catheter) dan najis pejal dengan nappi.
Pada 2 Muharam 1431 / 19 Dis 2009 (selepas 6 hari di wad CCU), sebahagian bantuan di atas dibuka dan atok emak telah bernafas sendiri dengan hanya menggunakan oxygen mask. Pemakanan masih menggunakan bahan liquid (tube feeding). Namun atok emak masih tidak sedar, hanya sesekali membuka mata dan menggerakkan anggota tangan dan kaki. Keseluruhan pernafasan, heart bit, tekanan darah masih dipantu dengan alat yang dipasang di beberapa bahagian tubuh badan dan display di monitor berhampiran. Tekanan darah dan heart bit sesekali naik apabila atok emak membuka mata dan menunjukkan keinginan dengan berkomunikasi dengan sesiapa yang datang ziarah. Oleh itu anak cucu yang datang ziarah semampu mungkin tidak menyentuh dan mengejutkan atok emak. Atok emak masih peru berihat sepenuhnya bagi menstabilkan pernafasan dan sistam jantungnya.

Kini anak cucu masih berkampung di Bangi (UNITEN) dan sentiasa menziarahi atok emak waktu tengah hari dan petang secara bergilir-gilir sambil membacakan ayat-ayat qur'an dan berdo'a agar atok emak segera sembuh dan dapat balik.

Sama-sama kita sebagai anak dan cucu yang selama ini menerima berbagai bantuan dan pertolongan dari atok emak insaf, mendoakan atok emak dan memohon maaf kepada atok emak akan pelbagai kesilapan yang anak cucu mungkin lakukan. Pengorbanan dan kebaikan atok emak dan atok abah tidak dapat kita semua balas atau bayar walaupun dengan apa juga masa dan harta yang kita miliki. Jika tidak dengan kasih sayang dan pertolongan atok emak dan atok abah (biiznillah), sukar kita semua untuk berada di tahap yang ada kini. Insaf dan sama-samalah kita dekatkan diri kepada Allah swt, pemilik segala kehidupan ini. Dengan meningkatkan keimanan dan ketaqwaan, Insya Allah akan dipermudahkan proses perubatan dan mempercepatkan atok emak sembuh dan sihat seperti sedia kala Insya Allah.

sekarang nie atuk ana dah boleh buka mata,makan,bercakap macam orang biasa..harapnya atok mak akan improve dari hari ke hari lah.. amiin..

0 comments: